- Grigoris Grigoras
Ώρα Κυπέλλου…
Έχει περάσει πάνω από μία δεκαετία για να πανηγυρίσουν κατάκτηση κυπέλλου στην καλαθόσφαιρα οι ομάδες του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ. Ο τελευταίος και μοναδικός τίτλος για τους «κυανόλευκους» της Λεμεσού καταγράφηκε το 2002, ενώ έναν χρόνο μετά (2003) ήταν η τελευταία από τις 11 φορές που πανηγύρισαν οι «γαλαζοκίτρινοι» της Λευκωσίας. Το Σάββατο (8/2/14), στις 15:00 το απόγευμα, στο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία», οι δύο αποκαλούμενοι θρύλοι του κυπριακού αθλητισμού θα συνθέσουν το ζευγάρι του 46ου τελικού Κυπέλλου ΟΠΑΠ Ανδρών Α΄ Κατηγορίας, έχοντας μεγάλη δίψα και θέληση για την κατάκτησή του.
Τη φετινή χρονιά οι δύο ομάδες διένυσαν διαφορετική πορεία στο Πρωτάθλημα ΟΠΑΠ, με τον ΑΠΟΕΛ να κατακτά την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο, με 13 νίκες και μόλις 2 ήττες, ενώ ο Απόλλων βρέθηκε στην 3η θέση με 9 νίκες και 6 ήττες. Δεν είναι μόνο η αγωνιστική παρουσία των δύο ομάδων που ήταν διαφορετική, αλλά και η σταθερότητα στους καλαθοσφαιριστές που αποτελούν το ρόστερ. Ο ΑΠΟΕΛ είναι η μοναδική ομάδα που δεν προέβη σε έστω και μία αλλαγή στην κανονική περίοδο, ενώ ο Απόλλων έκανε και τις τρεις που δικαιούταν χρησιμοποιώντας συνολικά 10 ξένους καλαθοσφαιριστές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στους τρεις αγώνες πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων, σε ουδένα οι «κυανόλευκοι» παρουσίασαν το ίδιο ρόστερ.
Αυτό θα γίνει και το απόγευμα του Σαββάτου, αφού ο Απόλλων προβαίνει και στις επιτρεπόμενες δύο αλλαγές ξένων καλαθοσφαιριστών πριν από τα πλέι-οφ, εντάσσοντας στο δυναμικό του τους Μπαρνς και Μπέιλι. Αλλαγή στο ρόστερ του θα έχει και ο ΑΠΟΕΛ, καθώς τη θέση του Ίλιτς θα πάρει ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης. Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι δυνατές οι προβλέψεις για το ποια ομάδα έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης, αφού κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το πόσο θα βοηθήσουν οι νέοι καλαθοσφαιριστές, οι οποίοι μπορεί στο τέλος της ημέρας να αναδειχθούν και οι πολυτιμότεροι για την ομάδα τους. Από την άλλη, στο πρώτο κιόλας παιχνίδι τους, ίσως να μην καταφέρουν να δέσουν με το σύνολο και να μην προσφέρουν τα αναμενόμενα. Με το σκεπτικό αυτό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να «διαβάσουμε» τη φιλοσοφία των δύο προπονητών, όπως την εμφάνισαν στην κανονική περίοδο.
Ξεκινώντας από τον τυπικά γηπεδούχο Απόλλωνα, όλοι έχουν να μιλάνε για τους εξαιρετικούς περιφερειακούς σουτέρ που διαθέτει (Κάλντγουελ, Ότζο), οι οποίοι στη μέρα τους «σκοτώνουν» έξω από τα 6,75μ. Προσθέτουμε δε ότι μέσα στο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία» κατέγραψαν και το απόλυτο ρεκόρ βραδιάς της φετινής χρονιάς σε ευστοχία, έχοντας 13/21 τρίποντα (62%) κόντρα στην ΕΘΑ (β΄ γύρος). Πέραν από την καλή περιφέρεια, ο Απόλλων εμφανίζει και δύναμη μέσα στη ρακέτα, όχι κατ’ ανάγκην από τους ψηλούς του, αλλά από το σύνολο της ομάδας στο επιθετικό παιχνίδι, αν κάτι τέτοιο μπορούν να αποδώσουν τα κερδισμένα φάουλ και οι ελεύθερες βολές. Οι «κυανόλευκοι» έχουν κερδίσει τα περισσότερα φάουλ από κάθε άλλη ομάδα στην κανονική περίοδο, περίπου 23 ανά παιχνίδι, ενώ στήνονταν στη γραμμή για βολές περίπου 25 φορές σε κάθε αγώνα. Μάλιστα, ήταν και η πιο εύστοχη ομάδα στις βολές (73%). Αυτά είναι τα πιο θετικά κομμάτια στο παιχνίδι του Απόλλωνα, ενώ σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες τους, αυτές έχουν να κάνουν περισσότερο με τη συγκέντρωσή τους στο παρκέ, η οποία δεν ήταν διαρκείας σε κάθε αγώνα. Βέβαια, με δύο νέους ξένους καλαθοσφαιριστές τα πιο πάνω συμπεράσματα ίσως αλλάξουν.
Να περάσουμε και στον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος παρουσίασε το καλύτερο μπάσκετ στην κανονική περίοδο, με τις αρετές του να είναι πολύ περισσότερες από τις αδυναμίες του. Άλλωστε, οι «γαλαζοκίτρινοι» γνώρισαν μόλις δύο ήττες φέτος (Πετρολίνα ΑΕΚ εντός, Απόλλων εκτός), που ήταν και συνεχόμενες, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως περίοδος ντεφορμαρίσματος. Μιλήσαμε για την πολύ καλή περιφερειακή παρουσία του Απόλλωνα, όμως ο ΑΠΟΕΛ δεν πάει πίσω, αφού αναδείχθηκε η πιο εύστοχη ομάδα έξω από τα 6,75μ., με ποσοστό 37%. Οι περιφερειακοί του ΑΠΟΕΛ κέρδισαν τις εντυπώσεις και στην άμυνά τους, αφού υποχρέωσαν πολλές φορές σε λάθη τους αντιπάλους τους. Δεν είναι τυχαίο που οι ΜακΦάντεν και Πουλ είναι οι πρώτοι παίκτες σε κλεψίματα στο πρωτάθλημα. Σε αυτούς προσθέτουμε τους δύο εξαιρετικούς πάουερ φόργουορντ, Μίχαλ Κρέμεν και Λαζάρ Ραντοσάβλιεβιτς, οι οποίοι κάλυψαν αρκετές φορές το μοναδικό σημαντικό πρόβλημα που παρουσίασαν οι «γαλαζοκίτρινοι» και είχε να κάνει με τον σέντερ τους. Αυτήν την αδυναμία προσδοκούν πως θα καλύψουν με τον Γλυνιαδάκη, ο οποίος ωστόσο χρειάζεται χρόνο για να μπει στο πετσί της ομάδας. Άλλο ένα αρνητικό, σε μικρότερο βαθμό, είναι η αστάθεια των Αμερικανών, οι οποίοι υπήρχαν βραδιές που «έσπαγαν» τα καλάθια και το ότι επηρεάζονταν ψυχολογικά στην πορεία του αγώνα.
Σε γενικές γραμμές και με γνώμονα τη γενική φετινή παρουσία των δύο φιναλίστ, ο καλός ΑΠΟΕΛ έχει προβάδισμα έναντι του καλού Απόλλωνα, όμως επειδή πρόκειται για τελικό, ένα παιχνίδι δίχως αύριο, στο οποίο θα κριθεί τίτλος, τα προγνωστικά πάνε περίπατο, όπως και οι προβλέψεις. Όπως προαναφέραμε, οι αλλαγές που έγιναν στα ρόστερ δεν ξέρουμε ποια δυναμική θα δώσουν στις ομάδες και ποια θα είναι η νέα αγωνιστική τους ταυτότητα. Άλλωστε, σε τέτοια παιχνίδια ο κάθε προπονητής θα προσπαθήσει να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του. Ο Παναγιώτης Γιανναράς και ο Αντώνης Κωνσταντινίδης ολοκλήρωσαν το απόγευμα της Παρασκευής την προετοιμασία τους, μάζεψαν τις ομάδες τους σε ξενοδοχείο και με απόλυτη συγκέντρωση ετοιμάζονται για το πλάνο νίκης και την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΠΑΠ 2014.
* Ο 46ος τελικός είναι αφιερωμένος και φέτος στο πρόγραμμα οδικής ασφάλειας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης σε συνεργασία με την ΟΠΑΠ Κύπρου, «Παίζω με κανόνες, οδηγώ με κανόνες». Προσπάθεια όλων είναι να πραγματοποιηθεί η γιορτή του αθλήματος, ο κόσμος να απολαύσει θέαμα και στο τέλος όλοι να χειροκροτήσουν νικητές και ηττημένους. Η κάθε πλευρά ζήτησε τον κόσμο στο πλευρό της, τονίζοντάς τους ταυτόχρονα πως θέλει να συμπεριφερθούν σε κόσμια και αθλητοπρεπή πλαίσια, υποστηρίζοντας απλώς με θέρμη τις προσπάθειες των καλαθοσφαιριστών τους.
* Οι οπαδοί του Απόλλωνα θα καταλάβουν την κερκίδα των επισήμων και τη δεξιά αυτής, ενώ οι οπαδοί του ΑΠΟΕΛ θα καθίσουν απέναντι και αριστερά της κεντρικής εξέδρας.