top of page
  • Grigoris Grigoras

Στα δύσκολα, εκεί που είναι μαθημένη…

Χθες το απόγευμα παρακολουθήσαμε όλοι το τελευταίο παιχνίδι της εθνικής μας στον πρώτο γύρο του Ευρωμπάσκετ. Κι όταν λεω όλοι, ενώ όλοι γιατί γνωρίζω άτομα που πήραν άδεια από το αφεντικό τους και φύγανε νωρίτερα από τη δουλειά για να μην χάσουν στιγμή από την επίσημη αγαπημένη. Δυστυχώς όμως πικραθήκαμε από άλλη μία ήττα, αυτή τη φορά από την Φιλανδία.

Η πρώτη φάση του Ευρωμπάσκετ αποτελεί λοιπόν μια πικρή ανάμνηση, κρατάμε όμως το θετικό, το ότι δηλαδή προκριθήκαμε παρά τις δυο ήττες. Το δυστυχώς όμως προκύπτει στο ότι δεν έχουμε μεταφέρει στη β’ φάση καμία από τις νίκες της α’ φάση. Να υπενθυμίσουμε πως οι ομάδες μεταφέρουν τα αποτελέσματά τους με τις ομάδες που έχουν πάρει επίσης την πρόκριση από τον ίδιο όμιλο. Δυστυχώς, η εθνική έχασε από Ιταλία και Φινλανδία, κάτι που σημαίνει ότι θα αγωνιστεί στον F όμιλο, έχοντας 0 νίκες και μόλις 2 βαθμούς από τις ήττες της με τις δύο προαναφερθείσες ομάδες.

Οι ομάδες που απαρτίζουν πλέον τον όμιλο της Ελλάδας είναι οι Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία, Ιταλία και Φινλανδία. Η εθνική από τη στιγμή που έχει αγωνιστεί με τις δύο τελευταίες θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες τρεις ομάδες στην απέλπιδα προσπάθεια της να προκριθεί στους “8”. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να νικήσει και τα τρία παιχνίδια, ή έστω τα δύο και να περιμένει συνδυασμό αποτελεσμάτων. Θα έχει ένα πολύ δύσκολο έργο, ωστόσο οι διεθνείς έχουν αποδείξει πως διαθέτουν χαρακτήρα και ψυχή, παίρνοντας τα αποτελέσματα που θέλουν. Ας μην ξεχνάμε πως όλοι τους έχουν σκληραγωγηθεί, έχουν βρεθεί πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο και εκεί κατάφεραν να δείξουν ποιοι είναι και τι πραγματικά αξίζουν.

Όπως ακριβώς η ¨ομαδάρα¨ έγινε το ¨φιάσκο¨ μετά το ρεπό, έτσι και τώρα η εθνική μπορεί να επιστρέψει μετά τη διακοπή στις καλές εμφανίσεις των πρώτων παιχνιδιών. Ελπίζουμε όλοι μας ότι την Πέμπτη θα δούμε τον καλό εαυτό της εθνικής μας απέναντι στους Ισπανούς. Αρκετοί ίσως σκεφτούνε ότι η Ελλάδα δεν εμπνέει σιγουριά, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί να “καθαρίσει” οποιονδήποτε αντίπαλο βρέξει-χιονίσει. Πρέπει απλά να επανέλθει στην καλή άμυνα, να γίνει ξανά η σκληρή ομάδα, που παίζει πάνω στην τακτική, που εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της και τα μειονεκτήματα των αντιπάλων της.

Περιμένουμε όλοι να δούμε τους Σπανούλη και Ζήση, ως παλιότερους, να αναλάβουν να ανυψώσουν το ηθικό της ομάδας, και μετά από την νίκη κόντρα στους Ισπανούς, με τρία στα τρία παιχνίδια (υπάρχει και περίπτωση πρόκριση με δύο νίκες) τα πάντα είναι εφικτά. Γιατί αυτή η εθνική έχει αξιόλογο ρόστερ, έχει Φώτση, Μπράμος, Μπουρούση, Περπέρογλου έχει ότι χρειάζεται. Έχει παικταράδες. Έχει τον Σπανούλη, που μπορεί να μην έκανε το καλύτερο του παιχνίδι απέναντι στους Φιλανδούς, αλλά παραμένει ο κορυφαίος παίκτης που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Έχει μια 12άδα που θα την ζήλευαν και θα την ήθελαν πολλοί προπονητές στο Ευρωμπάσκετ.

Η Ελλάδα ξεχωρίζει από τους άλλους για την ικανότητά της στην τακτική και το μαχητικό πνεύμα των παικτών της. Ξεχωρίζει για την άμυνά της, για το διάβασμα του αντιπάλου. Ας τα εμφανίσει πάλι στη Λουμπλιάνα και τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όποιος πιστεύει στην Εθνική, ας σταθεί στο πλάι της. Όποιος θεωρεί πως έχει ήδη αποκλειστεί, ας κάνει από τώρα την κηδεία. Όμως η ομάδα παραμένει ζωντανή και εμείς θα είμαστε στο πλάι της!!!

#ΕθνικήΑνδρών #ΕθνικήΕλλάδας #Ευρωμπάσκετ

0 views0 comments
bottom of page