- Grigoris Grigoras
Πράσινη Τσικνοπέμπτη…
Μεγάλη νίκη πέτυχε ο Παναθηναικός στο ΟΑΚΑ, εναντίον του Ολυμπιακού στο πολυαναμενόμενο ντέρμπυ της Ευρωλίγκα σε ένα παιχνίδι που ήταν κλειστό, με το σκόρ να είναι πάντα κόντα και να “σπάει” καρδιές μέχρι τέλος. Χαρακτηριστική πάντως ήταν η πολύ κακή εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη, όπου έβαλε το πρώτο του καλάθι στο 27ο λεπτό του παιχνιδιού.
Το πρώτο ημίχρονο ήταν το καλύτερο που παρακολουθήσαμε φέτος από τους αιωνίους με τους παίχτες των δύο ομάδων να πηγαίνουν σε προσωπικές ενέργειες και μονομαχίες. Παρ’ όλα αυτά τα ποσοστά των 2 ομάδων ήταν χαμήλα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο χαρακτήρας του αγώνα να μεταφέρεται σε πιο physical ρυθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το αντιαθλητικό του Πέτγουει στο Λασμέ, που προς τιμή του ζητήσε αμέσως συγνώμη στον αντίπαλο. Το δεύτερο δεκάλεπτο πάντως ο Πεδουλάκης άφησε στο βασικό σχήμα Διαμαντίδη, Λασμέ και Γκίστ με αποτέλεσμα να προηγούνται οι πράσινοι με το τέλος του ημιχρόνου 35-31. Σε αυτό βέβαια βοήθησε και η είσοδος του Μαυροκεφαλίδη, κλείνοντας τον Ολυμπιακό στην ρακέτα και προκαλόνας στην άμυνα των ερυθρολεύκων εκνευρισμό.
Στο δεύτερο ημίχρονο το παιχνίδι αν και παρέμεινε κλειστό είχε πάρει μια άγρια ομορφιά με τον Ολυμπιακό να παίρνει κεφάλι με τους Πρίντεζη και Σίμονς όμως οι Πράσινοι απάντησαν άμεσα με Μασιούλης και Ούκιτς. Η εναλλαγή στο προβάδισμα συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου, και το σκόρ σταμάτησε στο 47-47.
Το δραματικό φινάλε που προμήνυε η εξέλιξη του ματς, φάνηκε από την αρχή του δεκαλέπτου με τους παίχτες του Μπαρτζώκα να οδηγούν το σκόρ με Σπανούλη Σίμονς και Σλούκα. Οι πράσινοι πάντως κατάφερναν να απαντούν άμεσα με κύριους πρωταγωνιστές Λασμέ, Ούκιτς και Γκίστ και το σκόρ να ισοζυγεί και πάλι στο 59-59. Με το σκόρ πάντως στο 59-61 ο Ολυμπιακός πάντως δεν εκμεταλεύτηκε δύο χρυσές ευκαιρίες να αυξήσει την διαφορά αφού κέρδισαν 2 συνεχόμενα ριμπάουντ όμως στην συνέχεια αστόχησαν. Οι πράσινοι πήραν εκ νέου προβάδισμα με τον Διαμαντίδη και τον Γκίστ και απο εκεί και πέρα το παιχνίδι πήγε στις βολές με τους Πειραιώτες να μην καταφέρνουν να κάνουν την ανατροπή. Ο Πεδουλάκης σταμάτησε έξυπνα την επίθεση του Ολυμπιακού στο 62-61 και με το χρονόμετρο στα 21 δευτερόλεπτα. Με τους φιλοξενούμενους να μην δικαιούνται ακόμη βολές έγινε το φάουλ στα 17’, και στην επαναφορά ο Λοζέτσκι αστόχησε. Η συνέχεια ήταν φυσιολογική με τους γηπεδούχους να διατηρούν το προβαδισμά και να κερδίζουν τελικά με 66-62 εν μέσω αποθεώσης μέσα στο κατάμεστο ΟΑΚΑ.
Το ρεκόρ τώρα για τον Εξάστερο ανέβηκε στο 4-3 ισοφαρίζοντας τους Πρωταθλητές Ευρώπης που έχουν την ίδια συγκομιδή. Μετά από την μεταξύ τους τιτανομαχία οι μεν πράσινοι θα ταξιδέψουν στο Μιλάνο για να αντιμετωπίσουν την Αρμάνι, ενώ οι δε Πειραιώτες πάνε στην Κωνσταντινούπολη για να συναντήσουν την Φενέρ.
Τα δεκάλεπτα: 19-18, 35-33, 47-47, 66-62 Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 6 (2/3τρίπ., 1ριμπ., 1κλ., 2λάθ.), Κάρι 4 (2/3δίπ., 2ριμπ., 1λάθ.), Φώτσης 3 (0/2δίπ., 1/4τρίπ., 6ριμπ., 1ασ.), Ούκιτς 14 (4/6δίπ., 2/3τρίπ., 1ριμπ., 3ασ., 1κοψ.), Λάσμε 18 (6/9δίπ., 6/6βολ., 5ριμπ., 1κλ., 1λάθ., 1κοψ.), Μαυροκεφαλίδης 2 (1/3δίπ., 1κλ.), Διαμαντίδης 9 (1/3δίπ., 1/6τρίπ., 4/6βολ., 4ριμπ., 2λάθ., 8ασ.), Γκιστ 7 (3/3δ’ίπ., 0/1τρίπ., 1/4βολ., 3ριμπ., 1λάθ., 1ασ.), Γιάνκοβιτς (21”), Ματσιούλις 3 (1/4δίπ., 0/1τρίπ., 1/2βολ., 3ριμπ., 5κλ., 2ριμπ.) Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 2 (1/2δίπ., 0/1τρίπ., 1ριμπ., 1κλ., 3λάθ., 1ασ.), Ντάνστον 6 (3/4δίπ., 0/1βολ., 6ριμπ.), Σπανούλης 6 (1/3δίπ., 1/9τρίπ., 1/2βολ., 3ριμπ., 1κλ., 1λάθ. σε 27’36”), Σλούκας 5 (1/2δίπ., 1/2τρίπ., 1ριμπ., 1λάθ.), Κόλινς 2 (1/3δίπ., 1ριμπ., 1κλ.), Σίμονς 2 (1/3δίπ., 6ριμπ.), Μπέγκιτς 2 (1/2δίπ., 2ριμπ., 1λάθ.), Πρίντεζης 10 (3/5δίπ., 1/3τρίπ., 1/1βολ., 2ριμπ., 1λάθ., 1ασ.), Μάντζαρης 6 (2/2τρίπ., 6ριμπ., 2κλ., 1λάθ., 2ασ.), Κατσίβελης 3 (1/3τρίπ., 1ασ.), Λοτζέσκι 6 (3/5δίπ., 0/1τρίπ., 2ριμπ., 1λάθ., 4ασ.)
Συνολική στατιστική Παναθηναϊκός: 18/32δίπ., 6/18τρίπ., 12/18βολ., 25-2ριμπ., 8κλ., 7λάθ., 17ασ. Ολυμπιακός: 19/37δίπ., 7/25τρίπ., 3/6βολ., 25-10ριμπ., 5κλ., 10λάθ., 11ασ.