top of page
  • Grigoris Grigoras

Ο «Ξανθός» καλαθοσφαιριστής…(video)

Τα τελευταία χρόνια τον έχει κερδίσει η πολιτική αλλά το μπάσκετ ήταν, είναι και θα παραμείνει η μεγάλη του αγάπη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που και στον ίδιον, αρέσκεται να τον αποκαλούν ακόμη «κόουτς».

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γεννήθηκε σαν σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, το 1945. Από το 1959 που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στον Άρη μέχρι και το 2003 που «αποχαιρέτησε» μέσω της Εθνικής ομάδας, ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν το «σήμα κατατεθέν» της Ελλάδος σε ότι αφορά το μπάσκετ. Πολυνίκης, απαιτητικός, τελειομανής. Τρία επίθετα που τον χαρακτήρισαν ως προπονητή. Ήταν γεννημένος για ντέρμπι. Για καταστάσεις δύσκολες που αγχώνουν, που πιέζουν. Που φέρνουν τον κάθε προπονητή, τον κάθε παίκτη, τον κάθε άνθρωπο στα όρια του.

O Γιάνναρος, ο Ξανθός, ο Ιωαννίδαρος… όπως τον φώναζαν, ο πλέον επιτυχημένος προπονητής του Ελληνικού μπάσκετ, ο προπονητής των δύο μεγαλύτερων δυναστειών στο Ελληνικό μπάσκετ κατά τον 20ο αιώνα του Άρη και του Ολυμπιακού. Ένας προπονητής που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ και σημάδεψε δύο ολόκληρες δεκαετίες τα μπασκετικά δρώμενα της Ελλάδας.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης λοιπόν ξεκινάει την ενασχόληση του με τον αθλητισμό στα 12 έτη του (1957) όταν και εγγράφεται στο ποδοσφαιρικό τμήμα της Αθλητικής Ένωσης Χαριλάου. Τα πειράγματα όμως ότι είναι ανίκανος να παίξει το “μοντέρνο άθλημα” του μπάσκετ τον οδήγησαν να πάει για πρώτη φορά στην προπόνηση των παιδικών τμημάτων του Άρη Θεσσαλονίκης. Εκεί λοιπόν ξεκινάει μια πορεία στο χώρο του μπάσκετ που έκλεισε 47 χρόνια μετά, το 2003!

Σε ηλικία 15 ετών ο Γιάννης Ιωαννίδης έχει φτάσει να προπονείται με την ανδρική ομάδα του Άρη και επειδή όλη του η ζωή είναι σαν παραμύθι δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχει σασπένς και ο τρόπος που μπήκε τελικά στην ομάδα. Ο μύθος λοιπόν λέει, πως όταν το αστέρι της εποχής, Στέργιος Γούσιος, είπε στον Ιωαννίδη να βάλει το διχτάκι σε μια μπασκέτα αυτός απάντησε “Δεν κάνω αγγαρείες εγώ!”. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όχι τον διωγμό του από την ομάδα όπως θα κάνανε αρκετοί “σύγχρονοι γκουρού” των πάγκων αλλά την καθιέρωση του στην πρώτη ομάδα, καθώς ο προπονητής, Ανέστης Πεταλίδης, εντυπωσιάστηκε από το θράσος του μικρού Γιάννη. Έτσι λοιπόν ο Ιωαννίδης γίνεται ο playmaker του Άρη Θεσσαλονίκης και παράλληλα φοιτά και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα της Γεωπονικής. Τα χρόνια του ως μπασκετμπολίστας όμως δεν ήτανε τα πιο επιτυχημένα. Παρόλο που έφτασε να αγωνίζεται μέχρι και στην Εθνική ομάδα τη μεγάλη δόξα ο Ιωαννίδης την γνωρίζει ως προπονητής.

Η πρώτη ιστορία από τις πολλές που ακούγονται για τον Ιωαννίδη, έγινε όταν ήτανε στο Γεωπονικό τμήμα (δεν έχω καταφέρει να το επιβεβαιώσω ότι όντως έτσι έγινε γι’ αυτό το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη). Όταν έπαιζε στην ομάδα του πανεπιστημίου αντιμετώπιζε κάποια σαφώς καλύτερη ομάδα. Έτσι ο παμπόνηρος Ιωαννίδης σκέφτηκε πως αφού στο γήπεδο θα χάσει πρέπει κάτι να κάνει… Έτσι ενώ ο αγώνας ήτανε Σάββατο αυτός πήγαινε κάθε μέρα και έλεγε στους αντιπάλους “Την Κυριακή θα σας σκίσουμε, την Κυριακή θα σας πατήσουμε, την Κυριακή θα σας διασύρουμε”. Έτσι η αντίπαλη ομάδα πήγε στο γήπεδο Κυριακή. Εντωμεταξύ όμως η ομάδα του Ιωαννίδη είχε κερδίσει τον αγώνα στα χαρτιά αφού η αντίπαλη ομάδα δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο το Σάββατο, ως όφειλε!!!

Μην χάσετε τις επόμενες την συνέχεια του μεγάλου  αφιερώματος μας στον μεγάλο  τρελό προπονητή. Για αρχή γελάστε με την ψυχή σας μέχρο το επόμενο….


#ΓιάννηςΙωαννίδης

0 views0 comments
bottom of page