top of page
  • Grigoris Grigoras

Ο Μιχάλης Κακιούζης ¨ανακρίνεται¨ στις mpasketologies…. Μέρος Β’

Στο πρώτο μέρος της μεγάλης συνέντευξης του Μιχάλη Κακιούζη είδαμε την καριέρα του Μιχάλη στην Εθνική Ελλάδος. Σ’ αυτό το δεύτερο κομμάτι θα δούμε τι λέει για τον Δημήτρη Διαμαντίδη και την απόφασή του να εγκαταλείψει την Εθνική καθώς και όσα ήθελε να πει για την ΑΕΚ Αθηνών.– Προτού κλείσουμε το κεφάλαιο Εθνική, κατά καιρούς βλέπουμε αρκετούς αθλητές της Εθνικής να αποσύρονται από την ομάδα σε αρκετά μικρή ηλικία, με πιο πρόσφατη την απόφαση του Διαμαντίδη. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο δεν είναι το ίδιο. Το μπάσκετ είναι τελείως διαφορετικό. Όταν παίζεις συνέχεια, ανελλιπώς, και κάνεις μια βδομάδα μόνο διακοπές το καλοκαίρι, κάποια στιγμή, το κορμί σου θα κρατάρει. Πέρσι είχε Ολυμπιάδα, φέτος έχει Ευρωπαϊκό, του χρόνου έχει Παγκόσμιο, κάθε χρόνο κάτι έχει. Δεν είναι όπως το ποδόσφαιρο που μια παίζεις, μια δεν παίζεις και είναι επιτυχία αν πάει στην τελική φάση. Γιατί εάν το μπάσκετ δεν πάει στην τετράδα, τότε είναι αποτυχία, οπόταν καταλαβαίνεις την διαφορά. Δεν πήγαμε στην Ολυμπιάδα και έγινε πανικός, γιατί εμείς έχουμε βάλει τον πήχη, από το ’87 μέχρι σήμερα, ψηλά και αυτό είναι τιμή μας.- Η απόφαση όμως του Δημήτρη Διαμαντίδη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Όταν έχεις προσφέρει τόσα πολλά πράγματα στην Εθνική και στον Παναθηναϊκό, αφού μιλάμε για τον Δημήτρη, είναι επιλογή του, είναι φυσιολογικό να θέλει να σταματήσει. Θα μου πεις τώρα ότι άλλοι παίζουν στο NBA και είναι μεγαλύτεροι ηλικιακά και συνεχίζουν να αγωνίζονται. Ξεχνάμε όμως ότι αυτοί κάνουν και τρεις μήνες διακοπές. Ο καθένας μπορεί να σταματήσει όταν ο ίδιος νιώθει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει.  Είναι προτιμότερο να πάει στην Εθνική και να μην είναι ο Διαμαντίδης που έχουμε συνηθίσει όλο αυτό τον καιρό;

– Την στιγμή όμως που στον Παναθηναϊκό αγωνίζεται μέσο όρο 30 με 35 λεπτά, δεν μπορεί να προσφέρει στην Εθνική τουλάχιστον ένα ποιοτικό εικοσάλεπτο;

Αυτό δεν παίζει. Όταν είσαι κουρασμένος, όταν παίζεις όλα τα παιχνίδια της σεζόν, καταπονείσαι έτσι όπως καταπονούμαστε όλοι,  και το καλοκαίρι δεν μπορείς να ξεκουραστείς, είναι λογικό να μην μπορείς. Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλοι μας αγωνιζόμαστε στην Εθνική από πολύ μικρή ηλικία. Δεν φορέσαμε απότομα την φανέλα της Εθνικής Ανδρών. Άρα καταλαβαίνεις ότι όλα αυτά τα χρόνια σερί, κάθε καλοκαίρι τιμούσαμε όλοι μας, όπως και ο Δημήτρης, την φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος. Πρέπει να ξεκουραστείς δεν γίνεται διαφορετικά. Είδες, ο Βασίλης (Σπανούλης), έκανε εγχείριση. Όλα αυτά βγαίνουνε με τον καιρό.

-Άρα εσύ, απ’ ότι καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σου, συμμερίζεσαι την απόφαση του Διαμαντίδη;

Είναι δική του απόφαση. Σαφώς ο Δημήτρης, είναι μεγάλο κεφάλαιο, όπως όλοι οι παίκτες, για την Εθνική, αλλά κάποτε υπάρχει και το τέλος. Είναι προτιμότερο κάποιος να σταματήσει, να πει δεν μπορώ να προσφέρω άλλο, και είναι απολύτως σεβαστό. Είναι σαν να μου πει αύριο ο Διαμαντίδης ότι σταματάει το μπάσκετ, γιατί δεν μπορεί. Εσύ, εγώ, όλοι μας δεν θα κατακρίνουμε την απόφαση του; Πώς γίνεται ο άλλος που είναι 37 να συνεχίζει να αγωνίζεται, κι εσύ στα 32 σου να σταματάς; Μπορεί να πονάει τα γόνατα του, το κεφάλι του, μπορεί να κουράστηκε, αλλά αυτή είναι η επιλογή του. Είναι λάθος που βγαίνει ο κάθε πικραμένος και σχολιάζει την απόφαση του Δημήτρη, εμένα, του Παπαλουκά και των άλλων παιδιών.

– Ας αλλάξουμε τώρα θέμα και ας περάσουμε στην ομάδα που σε έκανε γνωστό, την ΑΕΚ. Μια ιστορία που ξέρω ότι πονάει.

Πάμε παρακάτω…

– Φίλε, ξέρεις ότι δεν μπορώ να μην ρωτήσω για την ΑΕΚ, αφού ήταν η ομάδα που στιγμάτισε την καριέρα σου.

Τι να πω πάλι για την ΑΕΚ; Στην ΑΕΚ μεγάλωσα, ανδρώθηκα, έζησα απίστευτα πράγματα, καλά και άσχημα. Το να αναλύσουμε τώρα τι πήγε λάθος και τι σωστό στην ΑΕΚ, δεν έχει νόημα. Να σου πω κάτι, από την μια νιώθω και ευγνώμων γι’ αυτό που έγινε με την ΑΕΚ, γιατί αν η ΑΕΚ ήταν φυσιολογική, δεν θα έφευγα ποτέ. Αντ’ αυτού, με αυτό που έγινε, έκανα ότι έκανα με την καριέρα μου.

– Πώς αισθάνεσαι τώρα που βλέπεις την ομάδα με την οποία ανδρώθηκες, στην δεύτερη κατηγορία;

Ήταν φυσικό επακόλουθο αυτό που έγινε. Ήταν θέμα χρόνου. Όταν έχεις έναν άνθρωπο, ο οποίος είχε όραμα για την ομάδα, όπως ο Φιλίππου, και όλοι όσοι ασχολούνταν με την ΑΕΚ κατάφεραν να τον διώξουν, τότε παίξε στην Β’ Εθνική. Ο Φιλίππου ήταν ένας άνθρωπος που πρόσφερε πάρα πολλά στην ομάδα κι όμως κάποιοι κατάφεραν να τον φάνε. Αν έμενε, είμαι σίγουρος ότι θα είχε πάρει και το ποδόσφαιρο. Αλλά αντί αυτού, τώρα και το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, πρέπει να εξαφανιστούν. Είναι αμαρτία, γιατί όταν η ομάδα είχε πάρει το πρωτάθλημα, αν οι χειρισμοί ήταν διαφορετικοί θα μπορούσαμε να είχαμε χτίσει τότε την δική μας δυναστεία.

Όπως είπες πιο πάνω, η ΑΕΚ σου έδωσε το διαβατήριο για την Μπαρσελόνα.

Ναι, γιατί δεν με πλήρωνε και μπόρεσα και έφυγα. Τόσο απλά. Γιατί αν η ΑΕΚ ήταν τυπική στις υποχρεώσεις της, και πάνω από όλα ήταν σωστή, γιατί δεν είναι μόνο τα λεφτά που παίζουν ρόλο, εγώ δεν θα πήγαινα πουθενά, καθώς ήμουν ΑΕΚ. Όταν έβγαιναν διάφοροι και έλεγαν πράγματα για εμάς και η ομάδα δεν κάλυπτε τους παίκτες της και τους άφηνε εκτεθειμένους, για μένα είχαν όλα τελειώσει εκεί. Όλα είχαν τελειώσει μετά τον τρίτο τελικό.

– Παρά τα όσα συνέβησαν και ακούστηκαν, εσείς βρήκατε τα ψυχικά αποθέματα να γυρίσετε από μια σειρά που φαινόταν χαμένη και να κατακτήσετε το πρωτάθλημα.

Κοίταξε, το τι πρόβλημα έχει ο καθένας στον εγκέφαλό του, εγώ δεν μπορώ να τον βοηθήσω. Εγώ είμαι, ήμουν ΑΕΚ, αγαπάω το μπάσκετ, και εκείνη την συγκεκριμένη χρονιά ήταν φανερό ότι είχαμε καλύτερη ομάδα και δίκαια κατακτήσαμε το πρωτάθλημα, αλλά το τι είχε γίνει μέσα μου, με όσα είχαν ακουστεί τις προηγούμενες μέρες, περί μειωμένης απόδοσης εμένα και κάποιων συμπαικτών μου, είχαν βάλει ήδη τελεία στη σχέση μου με την ΑΕΚ.

– Πιστεύεις ότι μετά από όλα αυτά, η ΑΕΚ έχει σωτηρία;

Σου είπα, η ΑΕΚ ουσιαστικά, έβγαλε τα μάτια της μόνη της. Όταν έχεις έναν άνθρωπο όπως τον Φιλίππου, που έκανε τα πάντα για την ομάδα, και άλλοι έκαναν παιχνίδι πίσω από την πλάτη του, τότε αυτά συμβαίνουν.

Αυτό, φίλες και φίλοι, ήταν το δεύτερο μέρος της μεγάλης συνέντευξης που έδωσε στις Mpasketologies ο Μιχάλης Κακιούζης. Αν σας άρεσαν όλα αυτά, μην χάσετε το τρίτο μέρος της συνέντευξης του μεγάλου Ελλαδίτη άσσου, όπου θα αναφέρεται στην καριέρα του στο εξωτερικό, στην ΑΕΚ Λάρνακας αλλά και στο τι του επιφυλάσσει το μέλλον.Αυτά και άλλα πολλά, τις επόμενες μέρες, μόνο στις Mpaskelotogies.

 

#ΜιχάληςΚακιούζης

0 views0 comments
bottom of page