• Grigoris Grigoras

Μετά την wildcard τι ;;;

Του Γιώργου Μπεκιάρη

Θέμα των ημερών ήταν, μεταξύ άλλων, το αν η επίσημη αγαπημένη θα πάρει την πολυπόθητη wildcard για να παίξει στο Παγκόσμιο. Και δώστου σενάρια επί σεναρίων, για θετική ή αρνητική εξέλιξη στο θέμα. Την πήραμε τελικά την wildcard (μακράν ο πιο άδικος τρόπος να παίξεις σε Παγκόσμιο, γι’αυτό και καλώς καταργείται) και σήμερα περιμένουμε την πολυπόθητη κλήρωση.

Δεν θα σταθώ στους αντιπάλους μας, καθώς πρότερα πρέπει να δούμε τι γίνεται στην δικιά μας καμπούρα. Προπονητή έχουμε. Έχουμε; Ο Τρινκιέρι έχει συμβόλαιο, άρα έχουμε! Μα ο Βασιλακόπουλος είπε ότι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα αν πάρουμε τη wildcard..Άρα; Άρα πλάνο μηδέν! Οργάνωση μηδέν! Σοβαρότης μηδέν!

Πριν μάθουμε τους αντιπάλους μας, θα έπρεπε ΗΔΗ να έχουμε κλείσει ένα σωρό ανοιχτά θέματα που πολύ φοβάμαι ότι θα τα «λύσουμε» πρόχειρα ως συνήθως και τελευταία στιγμή. Εξηγούμαι:

• Προπονητής. Ή κρατάς τον Τρινκιέρι, τον στηρίζεις και του δίνεις πραγματικά τα κλειδιά της ομάδας, είτε παίρνεις κάποιον εγνωσμένης αξίας, κατά προτίμηση Έλληνα. Με έμφαση στην άμυνα θα προσθέσω, αφού ήταν και παραμένει τελικά το δυνατό μας σημείο όταν δυσκολεύουν τα πράγματα. Γιαννάκης, Πεδουλάκης, Κατσικάρης, Μπαρτζώκας, Ιτούδης, Μαρκόπουλος. Με αυτή τη σειρά, όχι λόγω ικανότητας αλλά λόγω ικανότητας στο αμυντικό παιχνίδι.

• Βοηθοί. Τραγελαφικό θέμα κάθε φορά. Οι βοηθοί προπονητή δεν πρέπει να πάνε στην Εθνική για το αγροτικό τους! Ονόματα δεν λέμε και ούτε φταίνε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, αλλά αυτοί που τους επιλέγουν. Και αυτοί ΔΕΝ είναι ο Τρινκιέρι. Δείτε πόσο βοηθά ο Μανωλόπουλος τον Πεδουλάκη, παλαιότερα ο Ιτούδης τον Ομπράντοβιτς και ο Αγγέλου τον Ίβκοβιτς και θα καταλάβετε τι πρέπει να κάνει ένας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ βοηθός προπονητή.

• Έμψυχο δυναμικό. Καλά τα παραπάνω αλλά το Α και το Ω μιας ομάδας είναι οι παίκτες της. Η διαχείριση των (πολλών) επιλογών ήταν το βασικό λάθος του Τρινκιέρι. Προσοχή! Όχι στους αγώνες, αλλά στην αρχική επιλογή! Κατ’εμέ, εκεί τα λάθη απαγορεύονται. Με τόσο ταλέντο, τόσους διαφορετικούς παίκτες, το να σχηματιστεί ένας κορμός είναι αυτοσκοπός! Ο κορμός ήταν αυτός που οδήγησε τον Γιαννάκη στο να κόψει αρχικά τον Αλβέρτη και στη συνέχεια τον Κακιούζη. Δυστυχώς, κάποιοι παίκτες θα δυσαρεστηθούν, αλλά αυτό είναι αναγκαίο κακό για να γίνει ομάδα. Όχι, άλλη συσσώρευση στο 3-4, ειδικά αν δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε και ενώ στο 1 και στο 5 ξεμένουμε συνεχώς από επιλογές. Κοινώς, δεν γίνεται να είναι μέλη της τελικής 12άδας παραπάνω από 4 από τους Μαυροκεφαλίδη, Πρίντεζη, Καϊμακόγλου, Φώτση, Αντεντοκούνμπο, Παπανικολάου και Περπέρογλου. Πλάνο λοιπόν και άμεσα.

• ΝΒΑερς. Υπάγεται στο θέμα διαχείρισης έμψυχου δυναμικού. Πρέπει να γίνει κατανοητό στους Κουφό, Καλάθη αλλά και Αντετοκούνμπο ότι αν κληθούν μία φορά πρέπει να είναι πάντα παρόντες. Δεν είναι εγωιστικό, είναι αναγκαίο για την διατήρηση της συνοχής στην ομάδα. Αν γίνουν μέλος του rotation και της νέας εποχής, δεν είναι δυνατόν να απέχουν στην επόμενη διοργάνωση. Και στην μεθεπόμενη να ξαναείναι διαθέσιμοι κοκ. Προσωπικά προτιμώ κάποιον χειρότερο του Κουφού (Βουγιούκας) και μόνιμο στέλεχος, παρά να τον έχουμε τώρα και να μείνουμε στα κρύα του λουτρού πχ στο επόμενο Ευρωμπάσκετ. Παίκτες υπάρχουν. Ο ρόλος του Αντεντοκούνμπο είναι επίσης μεγάλο ερωτηματικό.

• Νεαροί. Σύμφωνοι, δεν έχουμε πολύ μεγάλους σε ηλικία παίκτες. Όμως, πρέπει να αρχίσουν να παίζουν και οι μικρότεροι ηλικιακά παίκτες. Αν ξαφνικά σταματήσουν ο Σπανούλης και ο Ζήσης θα πάθουμε το ίδιο blackout μετά το ταυτόχρονο stop Παπαλουκά, Διαμαντίδη. Το οποίο δεν φάνηκα άμεσα, αλλά στην πορεία. Πρέπει λοιπόν και άλλοι πλην του Σλούκα γκαρντ να αποκτήσουν ρόλο. Και προς Θεού, ποτέ ξανά με μόνο έναν γκαρντ.

Αν λύσουμε αυτά τα θέματα, τότε θα μπορούμε να πάμε με αξιώσεις στο Παγκόσμιο και να αρπάξουμε από τα μαλλιά την παράλογη αλλά δίκαια βάση κανονισμών ευκαιρία που μας δόθηκε. Και να δείξουμε ότι τυχαία δεν ήταν η συμμετοχή μας στο Παγκόσμιο, αλλά η παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό.

#wildcard #Εθνική #ΕθνικήΑνδρών #ΕθνικήΕλλάδας

0 views0 comments