top of page
  • Grigoris Grigoras

Λούης Δημητρίου: “Όρεξη και αγάπη για το μπάσκετ”…

Updated: Sep 21, 2020


Αποφασισμένος να αλλάξει την κατάσταση που επικρατεί στην καλαθόσφαιρα προς το καλύτερο εμφανίστηκε ο νέος πρόεδρος της ΚΟΚ Λούης Δημητρίου, ο οποίος προανήγγελλε πολλές αλλαγές στο άμεσο μέλλον με γνώμονα πάντα το καλό του αθλήματος.


Τι σας ώθησε στην απόφαση να θέσετε υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΚΟΚ.


– Κοίταξε, το μπάσκετ το αγαπώ, είμαι μπασκετικός, ποτέ δεν απομακρύνθηκα από αυτό το άθλημα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να το υποστηρίξω από το πόστο του προέδρου και θα το κάνω με όλη μου την ψυχή. Θέλω να δω αυτό το άθλημα να πηγαίνει μπροστά και αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί, για το καλό πάντα της καλαθόσφαιρας.


Αρκετός κόσμος ήταν και είναι επιφυλακτικός προς το πρόσωπό σας λόγο του παρελθόντος σας ως πρόεδρος της ΑΕΚ (το γνωστό σκηνικό με τον διαιτητή). Πως μπορείτε να τους αλλάξετε γνώμη;


-Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Σε όλους μας έτυχε μια φορά να βγούμε εκτός εαυτού. Τώρα όσο αφορά το βίντεο που κυκλοφόρησε όποιος το κυκλοφόρησε το έκανε με κακό σκοπό αλλά στο τέλος δεν του βγήκε σε καλό, αφού και πρόεδρος βγήκα και με 10 ψήφους. Με κανένα σωματείο δεν έχουμε θέμα. Όλοι θέλουμε το καλό του αθλήματος και θα δουλέψουμε ενωμένοι για αυτό.


Από τον χώρο του μπάσκετ και πρόεδρος της ΑΕΚ μετακομίσατε στο ποδόσφαιρο ως αντιπρόεδρος του Ερμή και τώρα πρόεδρος της ΚΟΚ. Πως τα συνδυάσετε όλα αυτά;


– Στην ΑΕΚ έμεινα 3 χρόνια και έκανα τα πάντα για το καλό της ομάδας. Ότι υποσχέθηκα στον κόσμο της ομάδας το έκανα και με το παραπάνω. Στον Ερμή βρέθηκα μόνο για τον Λούκα (Φανιέρο), βοήθησα όσο μπορούσα αλλά προτεραιότητα μου ήταν, είναι και θα είναι το μπάσκετ. Έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στο άθλημα που με εκφράζει και αγαπώ πραγματικά.


Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει το Κυπριακό μπάσκετ είναι η βία στα γήπεδα. Υπάρχει λύση;


Για να σταματήσει η βία χρειάζεται παρέμβαση από όλους. Δεν είναι κάτι που λύνεται από την μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται η προσπάθεια όλων, των σωματείων, της αστυνομίας, της ομοσπονδίας, όλων. Εγώ από την πλευρά μου έχω αρχίσει διαδικασίες για την έκδοση κάρτας φιλάθλου και στην καλαθόσφαιρα. Επίσης μια νέα καινοτομία είναι ότι θα υπάρχουν κάμερες σε όλα τα γήπεδα, επόπτες που θα παρακολουθούν τι συμβαίνει και φυσικά αστυνομικές δυνάμεις μέχρι να βάλουν μυαλό κάποιοι. Εδώ δεν είναι ποδόσφαιρο. Τέρμα τα αστεία. Με τις κάμερες θα βρίσκουμε τους ταραξίες, ενώ και οι ποινές που θα επιβάλλονται από εδώ και πέρα θα είναι απαγορευτικές για να δούμε ξανά σκηνικά ντροπής στα γήπεδα μας.


Τα γήπεδα μας παραμένουν άδεια εδώ και τουλάχιστο μια δεκαετία. Πως μπορεί να αλλάξει αυτό;


Εδώ θα διαφωνήσω μαζί σου. Ο κόσμος δεν απουσιάζει όπως λες. Ο προηγούμενος πρόεδρος, όπως σωστά έπραξε, απαγόρευσε τις μετακινήσεις οπαδών για να μειωθούν τα επεισόδια γι’ αυτό και φαίνεται πιο λίγος ο κόσμος. Σκέψου ότι στον τελικό της δεύτερης κατηγορίας στον Αγρό υπήρχαν 600 άτομα και ήταν πραγματική γιορτή. Θα δεις τόσο κόσμο σε αγώνα μικρομεσαίων ομάδων στο ποδόσφαιρο;


Δύο χρόνια αν δεν κάνω κάποιο λάθος δεν έχουμε εκπρόσωπο στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Θα μπούμε ξανά στον χάρτη της Ευρώπης;


Αυτό εξυπακούεται. Δεν γίνεται η Κύπρος να μην αγωνίζεται σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Υπάρχει συμφωνία με τον ΚΟΑ ούτως ώστε το 2015-16 να στείλουμε δύο ομάδες εκτός συνόρων. Τον πρωταθλητή και τον Κυπελλούχο, ενώ σοβαρή δουλειά γίνεται και στις Εθνικές ομάδες. Έχω αναθέσει σε όλους τρελή δουλειά και όλοι παλεύουμε για το καλό του αθλήματος φίλε μου.


Αρκετές ιστορικές ομάδες όπως ο Αχιλλέας, η ΕΝΑΔ και η ΑΕΛ βρίσκονται στη δεύτερη κατηγορία. Θα υπάρξει κάποια βοήθεια έτσι ώστε να δούμε ξανά ένα γεμάτο πρωτάθλημα; Με το σκεπτικό πάντα ότι πέρσι είχαμε 6 ομάδες και φέτος 7.


Το πρωτάθλημα μας θα αναβαθμιστεί από την νέα σεζόν αυτό είναι δεδομένο. Γίνονται προεργασίες για να ανέβει ο ΑΠΟΠ κατηγορία, ο οποίος είναι παράδειγμα προς μίμηση. Θα επιχειρήσουμε να μιλήσουμε και με την Αναγέννηση Γερμασόγειας όπως και με την ΑΕΛ για να τις έχουμε την νέα σεζόν μαζί μας στην πρώτη κατηγορία. Τόσο ο Αχιλλέας όσο και η ΕΝΑΔ (και όχι μόνο) θα δεχθούν αρκετή βοήθεια από εμάς ωστόσο δεν εξαρτώνται όλα από την ΚΟΚ. Έχουν κάποια χρέη που πρέπει να εξοφληθούν, ενώ θέλουν και ένα μπάτζετ 80 με 100.000 ευρώ για να σταθούν στην πρώτη κατηγορία. Κόσμο έχουν και οι δύο ομάδες και αυτό είναι δεδομένο. Ας βοηθήσουν λοιπόν και αυτοί λίγο τα σωματεία τους.


Ο κόσμος κουράστηκε να βλέπει συνέχεια ξένους. Αν και η επιλογή για 6 ξένους και μαζί η κατρακύλα ουσιαστικά του Κύπριου αθλητή ανήκει αποκλειστικά στα σωματεία, μπορεί να αλλάξει η εν λόγω κατάσταση;


Όπως το είπες είναι φίλε μου. Τα σωματεία από την μία κλαίγονται ότι δεν υπάρχουν Κύπριοι την ώρα που έχουμε ξεχάσει πότε ήταν η τελευταία φορά που αναδείχθηκε κάποιος κύπριος παίκτης. Στις δικαιολογίες όλοι είναι πρώτοι. Από του χρόνου αλλάζει και αυτό όμως. Πέντε ξένους θα έχουμε, εκτός και αν κάποιοι έχουν χρήματα για να φέρουν και άλλον. Με την διαφορά ότι πλέον θα τους κοστίζει 3.000 ο 6ος ξένος. Να δούμε τώρα αν θα παίζουν οι Κύπριοι ή όχι. Θες 6ο ξένο κύριε. Δώσε αμέσως 3.000 και φέρε όποιον θέλεις.


Μπήκατε με όρεξη στα νέα σας καθήκοντα. Ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που μπορούμε να περιμένουμε άμεσα;


Δεν θεωρώ ότι μπήκα με όρεξη. Κάνω αυτό που αγαπώ και έχω βλέψεις για μεγάλα πράγματα. Δεν ξέρω ποια θα γίνουν πράξη και ποια όχι, αλλά δεσμεύομαι ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για τον καλό του αθλήματος. Γίνεται προσπάθεια για να διεξαχθεί ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στην χώρα μας, ενώ άμεσα πέφτουν και οι υπογραφές για τα τηλεοπτικά δικαιώματα με την Cyta. Θέλουμε το 2021 η Εθνική μας να βρίσκεται στο Ευρωμπάσκετ και πάνω σε αυτό τον στόχο δουλεύουν όλοι. Μία ακόμη προσπάθεια είναι όπως το πρωτάθλημα 3 on 3 της FIBA να γίνει στο νησί μας ενώ παρόμοια τουρνουά θα διεξαχθούν ξανά φέτος σε διάφορα μέρη της Κύπρου. Προπονητές θερίζουν τα σχολεία για να βρουν ταλέντα. Το μπάσκετ θα αναγεννηθεί. Σημείωσε επίσης ότι στους επίλεκτους που θα έχουν συμβόλαιο με ομάδα θα δοθεί και υποτροφία. Στηρίζουμε το μέλλον του αθλήματος.


Ήσασταν παρών στον αγώνα Κυπέλλου ΕΘΑ-Απόλλωνα όπου έπαιξαν ξύλο μερικοί παίκτες. Ποια είναι η θέση της ομοσπονδίας σε αυτό το φαινόμενο;


Όσο αφορά τον συγκεκριμένο αγώνα έκανα και εγώ κάποια λάθη απειρίας και ουσιαστικά την γλίτωσαν αρκετοί. Αυτό όμως δεν θα επαναληφθεί. Μέσα στις επόμενες μέρες θα βγει νέα προκήρυξη που αφορά τα θέματα πειθαρχίας. Τέρμα τα αστεία. Όποιος δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες της ομοσπονδίας απλά θα τιμωρείται και όχι με ένα μικροποσό όπως παλιά. Θα υπάρχουν αφαιρέσεις βαθμών, τιμωρίες παικτών και παραγόντων. Η εν λόγο προκήρυξη θα δοθεί και σε όλους τους ξένους στα αγγλικά έτσι ώστε να γνωρίζουν άπαντες ότι δεν παίζουμε με τους κανόνες της ομοσπονδίας. ‘Ηδη οι διαιτητές του αγώνα που ανάφερες πλήρωσαν την νύμφη. Στο παρκέ βρίσκονται για να παίξουν μπάσκετ όχι για να δείξουν τις πυγμαχικές τους ικανότητες.


Ένα μήνυμα προς τους φίλους της καλαθόσφαιρας που περιμένουν και αυτοί να δουν άσπρη μέρα.


Χρειάζεται υπομονή και στήριξη για να μπορέσουμε να φέρουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε. Γνωρίζω ότι ο κόσμος θέλει να δει πράξεις και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε εγώ και οι συνεργάτες μου. Κάτι όμως που θα ήθελα να προσθέσω προτού κλείσουμε φίλε αφορά την στήριξη από τα ΜΜΕ. Έχει καταντήσει αστείο να μην αναφέρεται κανείς στο άθλημα μας. Μιλάμε για το δεύτερο άθλημα στον κόσμο και κανείς δεν ασχολείται. Λίγη στήριξη θέλουμε και νομίζω το άθλημα της καλαθόσφαιρας το αξίζει.


Πρόεδρε ευχαριστούμε για τον χρόνο σας και ελπίζουμε και εμείς με την σειρά μας να πάνε όλα καλά και το μπάσκετ να δει και πάλι άσπρη μέρα.

#ΛούηςΔημητρίου

1 view0 comments
bottom of page